Nova Iskra Nova Iskra Workspace Nova Iskra Studio
18 Jun 2015

Nova Iskra na festivalu DAN D

Nova Iskra će imati zadovoljstvo da se po prvi put predstavi na šestom izdanju međunarodnog festivala dizajna Dan D, koji se održava od 3. do 5. jula u Zagrebu, u kompleksu bivše Vojne bolnice u Vlaškoj ulici.

Nakon prethodnih festivala u Staroj klanici i u kompleksu bivšeg TŽV Gredelj, Dan D ponovo privremeno naseljava jednu od napuštenih gradskih lokacija, na taj način ilustrujući potencijalne scenarije korišćenja i oživljavanja ovih vrednih objekata u širem centru grada.

Program festivala ponovo donosi niz izložbi (D-izložba, prodajna izložba D-market, regionalna izložba mladih dizanera Young Balkan Designers, izložbe fakulteta…), diskusija, panela, predavanja ili radionica, kao i propratni zabavni program.

U okviru saradnje s manifestacijom Rendez-vous, festivalom Francuske u Hrvatskoj, u Zagrebu gostuje i poznati svetski dizajner i tipograf Jean François Porchez koji će održati radionicu za studente, pa zatim i predavanje za širu javnost.

U okviru teme ovogodišnjeg festivala – Arhiv dizajna – predstaviće se niz skorijih i sasvim novih izložbenih i istraživačkih autorskih projekata koji na različite načine pristupaju istoriji dizajna. Biće otvorena i rasprava o Arhivu dizajna, kroz koju se postavlja pitanje šta smo naučili, kako čitamo i intepretiramo sopstveno dizajnersko nasleđe, kako beležimo njegove fragmente i kakvu im novu narativnu strukturu dajemo. I na samom kraju – šta nam to govori o našoj sopstvenoj poziciji danas? Tematski deo festivala tako će predstaviti niz karakteristično autorskih projekata koji su poslednjih godina na različite načine istraživali istoriju dizajna.

Nova Iskra će se predstaviti u okviru programa festivala Dan D i prezentovati svoj dosadašnji rad i projekte kroz prezentaciju našeg generalnog menadžera Marka Radenkovića, u petak 3. jula.